Bevallingsverwerking

Een bevalling is een enorme gebeurtenis

Een bevalling is een enorme gebeurtenis in je leven waar veel emoties bij komen kijken, positieve én negatieve. Dat is normaal. Maar, als de negatieve gevoelens en gedachten niet weggaan, dan bepalen die voor een groot deel hoe jij je na je bevalling voelt. Dat werkt door in de band die je met je kindje hebt en in de relatie met de mensen die je liefhebt.

Hoe voel jij je als je aan de bevalling terugdenkt?

Als je je schuldig, machteloos, verdrietig, boos of op een andere manier onprettig blijft voelen over momenten tijdens je bevalling dan is het tijd om er iets mee te gaan doen. Natuurlijk, de bevalling zelf en hoe het gegaan is, kun je niet veranderen. De invloed die het nog steeds op je heeft, wel. Dat kun je niet alleen. Daar heb je hulp bij nodig.

Dus als je merkt dat de tijd je bevallingswonden niet heeft geheeld, blijf er dan niet alleen mee rond lopen. Erken dat je meer nodig hebt om je er beter over te voelen. Dat voor jezelf toegeven is niet leuk maar brengt vaak al meer rust.

Aandacht en tijd geven aan de verwerking van je bevalling is nodig om niet meer met een rotgevoel aan je bevalling terug te hoeven denken. Zo maak je de weg vrij naar genieten, een hechte band met je kindje opbouwen en rust in je hoofd.

Je bent niet de enige

Als je bevalling heftig voor je is geweest, dan denk je misschien dat je de enige bent die daarmee zit. Dat is niet zo. Wist je dat in Nederland 1 op de 5 vrouwen drie jaar na haar bevalling nog steeds met negatieve gevoelens terugdenkt aan die bevalling?

Hier is een greep uit wat ze vertellen:

“Ik neem mezelf veel kwalijk. Ik heb het gevoel dat ik alles maar heb laten gebeuren.”

“Ik heb me zo machteloos gevoeld, net een vogeltje dat van haar nest wordt gejaagd.”

“Ik durfde gewoon niet meer te vertrouwen op mezelf. Ik dacht ‘zij zijn de professionals, wie ben ik om te zeggen wat er moet gebeuren.”

“Niemand luisterde naar mij en ik heb niet met de vuist op tafel geslagen. Daar voel ik me nu schuldig over. Want ik weet zeker dat het dan anders was gegaan.”

“Ik voel nog steeds verdriet als het over mijn eerste bevalling gaat. En tegelijkertijd denk ik ‘het is alweer twee jaar geleden en ik heb twee gezonde kinderen dus waar zeur ik nou helemaal over?”

Na een bevallingsverwerkingstraject, is dit wat ze zeiden:

“Het is heel gek, ik weet nog hoe mijn bevalling is gegaan maar, al zou ik het willen, het lukt me gewoon niet meer om me er rot over te voelen.”

“Ik voel me rustiger, word niet meer overspoeld door emoties. Heel fijn.”

“Er stroomt nu meer liefde tussen mijn zoontje en mij.”

“Er is veel meer rust gekomen en ik durf nu na te denken over een tweede kindje.”

“Het is haast te vreemd voor woorden maar ik lijk het zelfs ook aan mijn dochtertje te merken, ze slaapt veel beter en is rustiger.”

Ik ben Evelyne

Inmiddels werk ik ruim 25 jaar met vrouwen die moeder worden. Eerst als verloskundige, nu als therapeutisch coach en mentor.
Doordat ik vele honderden bevallingen, thuis en in het ziekenhuis, heb begeleid, weet ik precies hoe het er tijdens een bevalling aan toe kan gaan. Ik heb zowat alle scenario’s voorbij zien komen. Ik snap jou, ik weet hoe het voelt en ik zie dat de impact van een negatieve bevallingservaring op het leven daarna groot is. Daarom begeleid ik nu vrouwen die een heftig bevallingsverhaal met zich meedragen bij de verwerking van die gebeurtenis.

Wat anderen zeggen

(…). De gesprekken hebben me de kans geboden om uitgebreid stil te staan bij zaken die ik voorheen toch deels heb weggestopt. Ik vond het erg fijn en waardevol om dit alsnog te doen. Daarna hebben de gesprekken mij geholpen om bepaalde zaken af te sluiten, om nieuwe inzichten te krijgen en heb ik handvatten gekregen om met weer andere dingen beter om te gaan.

Ik heb het heel makkelijk over me heen laten komen omdat ik veel vertrouwen had in Evelyne en haar aanpak. Ondanks het feit dat het nieuw en onwennig was, was ik daardoor niet nerveus erover. Ik had er eigenlijk gewoon zin in, ook omdat ik voelde dat het tijd was om iets met mijn bevallingservaring te doen.”

Dorien, moeder van Julie

[…] De grootste eye opener na het eerste gesprek met Evelyne was: Ik kan juist heel goed bevallen en het trauma ligt niet bij mijn eigen onkunde maar bij de begeleiding en de communicatie. Het lag dus niet aan mij…Dat vond ik zo moeilijk om te geloven! Maar tegelijkertijd bood het zoveel perspectief.

Na het traject bij Evelyne kan ik oprecht zeggen dat mijn bevallingstrauma een plekje heeft gekregen. Ik ga vol vertrouwen en met duidelijk handvatten mijn volgende bevalling in. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was. Dit was het beste cadeau wat ik mezelf tijdens de zwangerschap kon geven.”

SAMYRA, MOEDER VAN MADÉE

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?